Muns Fysio
Dry Works International
Special Sports
De Wijnschuur
Rabobank

Zaalhockey

Zaalhockey bij MHC Amstelveen 2020-2021

Binnen onze vereniging is de belangstelling voor zaalhockey ieder jaar bijzonder groot. Helaas kan de zaalhockeycompetitie vanwege de heersende Coronamaatregelen dit seizoen geen doorgang vinden.

Er wordt tijdens de wintermaanden gehockeyd in een heuse blaashal, die op ons eigen terrein geplaatst wordt door de gemeente. Alle Amstelveense hockeyclubs kunnen hierin trainen. Voor onze leden is het een voordeel dat er ook in de winter bij de eigen club getraind kan worden. Elk team traint 1 tot 2 keer per week in de blaashal of in een van de gymzalen van het Hermann Wesselink College (eveneens aan de Startbaan gelegen).

Een voordeel van het overdekt hockeyen is dat winterse wedstrijden vrijwel altijd doorgaan en ons publiek lekker warm en droog langs de lijn staat!

Waarom wordt er bij MHC Amstelveen zaalhockey gespeeld?

Het hockeyen in de zaal kent een toenemende mate van populariteit en dat is niet zonder reden. Het snelle spel is aantrekkelijk en goed voor de ontwikkeling van iedere hockeyer.

Zaalhockey kent een hogere handelingssnelheid door de kleine speelruimtes in de zaal. De bal omhoog spelen is niet toegestaan, waardoor er in hoger tempo rondgespeeld dient te worden om laag liggende hockeysticks te omzeilen. In vergelijking met veldhockey moet een speler sneller speloverzicht krijgen, beslissen en een gemaakte keuze uitvoeren. Op jonge leeftijd leent zaalhockey zich uitermate goed om met spelstructuren kennis te maken en spelinzicht te ontwikkelen.

Beleid Jeugdcommissie inzake zaalhockey

Bij MHC Amstelveen spelen alle jeugdteams met een ongekend enthousiasme hockey in de zaal. Alle elftallen (junioren: A t/m D) en achttallen (tweedejaars E) spelen mee in de zaalcompetitie. Voor de zestallen (eerstejaars E- en de F-teams) worden vanuit de KNHB nog geen wedstrijden georganiseerd. Deze teams kunnen desgewenst meedoen aan de midwintercompetitie op het veld. De zestallen (eerstejaars E en de F-teams) kunnen daarnaast meedoen aan het Mak6Edel-toernooi dat in december door de KNHB georganiseerd wordt. Het streven is de zestallen en de Funkey hockeyers een paar keer in de blaashal te laten spelen.

In de zaal wordt 6 tegen 6 gespeeld. Afhankelijk van het aantal spelers per team en de wensen van de coach en manager kunnen er combinatieteams gemaakt worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat we van de MA1 en MA2, drie zaalhockeyteams maken: MA1, MA12 en MA2. Zo worden de teams kleiner en dat zorgt voor meer speelminuten. De teams blijven in hun veldsamenstelling trainen in de zaal. Dit zorgt ervoor dat de binding met het gehele veldhockeyteam blijft bestaan. Afgelopen seizoen hebben we hier voor het eerst ervaring mee opgedaan en dat is goed bevallen.

Start competitie en trainingsschema

De zaalhockeycompetitie van de junioren start direct na de laatste veldwedstrijd, in het eerste weekend van december. De wedstrijdkalender is goed gevuld, waardoor de weekenden van de kerstvakantie vaak gebruikt worden voor het wedstrijdschema. Belangrijk om te weten: zaalwedstrijden kunnen op zaterdag en op zondag ingepland worden. De KNHB probeert de achttallen op de zaterdagochtend in te plannen en de D-teams op de zondag. De ABC-teams spelen op zaterdag en zondag, afhankelijk van de beschikbare zaalcapaciteit.

Het wedstrijdschema wordt door de KNHB doorgaans midden november gepubliceerd en is te vinden op de ‘standenmotor zaal’ van de KNHB. Het trainingsschema zal voor de start van de competitie op onze website worden gepubliceerd en via trainers/coaches worden gecommuniceerd.

Aangezien we de blaashal delen met de andere verenigingen in Amstelveen, is het een heel gepuzzel om het trainingsschema rond te krijgen. De zaaltraining zal dan ook vaak op andere tijdstippen en dagen ingepland worden dan de veldtraining. Dit kan per week verschillen.

Spelregels

Hoewel zaalhockey veel op veldhockey lijkt, zijn er enkele wezenlijke verschillen. Zo is het speelveld kleiner en liggen er balken aan de zijkant. Wedstrijden duren korter en er wordt in kleinere teams gespeeld. Slaan en flatsen is niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor het liggend spelen van de bal. Kenmerkend voor zaalhockey is verder dat de bal niet doelbewust van dichtbij in de liggende stick (het zogenaamde blok) van de tegenstander gespeeld mag worden.

Voor een compleet overzicht van de spelregels verwijzen we je naar de website van de KNHB. Klik hier.

Voor een toelichting op de laatste wijzigingen in de spelregels raden we je aan dit YouTube filmpje te bekijken.

Zaaldienst

Ieder team zal gedurende de zaalcompetitie een of meerdere keren 'zaaldienst' hebben. In de standenmotor is te zien wanneer je als teams zaaldienst hebt. Als team ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rondom een drietal wedstrijden; zaalwedstrijden worden altijd in een drieluik gespeeld. Zaaldienst betekent het bijhouden van de tijd en het scoreverloop, evenals het toezien op de zaal en de kleedkamers. Voor alle zaalleidinginstructies verwijzen we graag naar de factsheet van de KNHB

Wat heb je nodig voor zaalhockey?

  • Zaalhockeystick
  • Zaalhockeyhandschoen
  • Indoorschoenen met non-marking zolen (kunnen gymschoenen zijn, zonder zwarte zool!)
  • Bitje
  • Scheenbeschermers

De stick en handschoen in de zaal zijn anders dan bij veldhockey. De stick is lichter en dunner; er mag namelijk niet geslagen worden in de zaal. De kosten van een nieuwe zaalstick vallen mee. Zaalsticks zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan veldsticks. Desgewenst kan er een stick bij MHC Amstelveen gehuurd worden voor 10 EUR. De handschoen is groter en beschermt de vingers volledig. Bij Special Sports op de Amsterdamseweg kunnen stick en handschoen gekocht worden; vaak is er een mooie aanbieding bij de start van het seizoen.

De materiaalcommissie zorgt ervoor de keepers van elk team voorzien worden van bandjes met kunststof gespen. Deze zijn verplicht in de zaal. Tevens verstrekken wij aan elk team 3 zaalballen. Deze spullen dienen aan het eind van het seizoen weer ingeleverd te worden.

Mail voor vragen over het materiaal naar: [email protected]

Andere vragen over zaalhockey kunnen gesteld worden via: [email protected]

Zaalcontributie 2020-2021

Ons uitgangspunt bij het bepalen van de hoogte van de zaalcontributie is dat het bedrag voor de club kostendekkend moet zijn. De kosten die we maken bestaan uit: zaalhuur, contributieafdracht KNHB, inhuur zaaltrainers en aanschaf van diverse zaalmaterialen.

Doorberekening van de kosten gebeurt per team en op basis van het aantal trainingen. De zaalperiode is aanzienlijk korter voor de 8-tallen dan die van de junioren, daarom hebben zij ook minder trainingen en vallen de kosten voor hen dus lager uit.

Voor het seizoen 2019-2020 lag het contributiebedrag tussen de 50 en 100 EUR. Voor de zestallen geldt een kleine bijdrage; tussen de 25 en 35 EUR, afhankelijk van het aantal trainingen in de zaal.

Voor het huidige seizoen 2020-2021 zal geen zaalcontributie worden geheven.

 

De agenda is leeg
Datum Team
Nog geen verslagen.
Alle verslagen